fredag 25 juli 2008

Äntligen sommar!


Nu har äntligen sommarvärmen kommit. På vår nybyggda altan badar ett-åringen i en sköldpaddspool, hunden måste duschas för att hållas sval, 13-åringen handlar fredagsgodis och min man sitter och läser tidningen i skuggan. Kan det bli bättre än så? Jag tror inte att det behövs så mycket egentligen för att man ska vara lycklig, det enda som behövs är att man stannar upp och märker att man faktiskt är det just nu! Jag har sagt det förut, ta tillvara på alla små ögonblick och spara dem för att i novembermörkret ta fram dem och låta sig bli full av energi av dem!

torsdag 10 juli 2008

Tjäna pengar till klassresan/studieresan

Ja, alla som är språklärare vill ju åka utomlands med sina elever. Det blir svårare med dagens regler. Jag har fått förfrågan hur man kan tjäna pengar till sin resa. Ja... det är ju lite kämpigt! Eleverna måste ju lägga ner lite tid. På vår skola kommer jag att försöka att få eleverna att "jobba ihop" hela summan: 4500 kronor.
Jag har som regel att alla jobbar för sig själva. Jag har ett A-4 papper per elev där jag skriver upp vad just de tjänar och säljer. Det är INGEN som ska åka snålskjuts på vad andra gör. Vissa elever har inget som helst ekonomiskt stöd hemifrån. Jag har elever som har sålt tre gånger så många lotter, strumper, julkort, lotter med mera än de andra och även tjänat ihop 2-4 tusen i fickpengar.
  • http://www.skolresan.se/ kan man sälja en massa saker. Jag ska beställa 1500 par strumpor och vi kommer att tjäna 16 500 kronor. Om det är 35 elever som åker så tjänar de 470 kronor var på strumporna.
  • Matersättning från skolan ligger på löjliga 25 kronor per dag, men om man är borta i fem dagar så blir det 125 kronor per elev, vilket i mitt fall motsvarar 4375 kronor.
  • Jag säljer faktiskt saker i klassrummet. När jag ska arbeta kreativt hemma så sätter jag mig inte på en hård stol, vid en kal bänk och sätter på lysrör. Jag kokar mig en kopp te eller kaffe, tar en macka eller en frukt. Jag har faktiskt en kaffebryggare i mitt klassrum, och en vattenkokare. Jag säljer för fem kronor koppen, kanske 10 koppar per dag. Det blir 250 kronor per vecka i 30 veckor på ett år. Det är 214 kr per elev. Dessutom känner sig eleverna lite speciella när de kan sitta och dricka en kopp samtidigt som de arbetar. Men jag har hårda regler, om de inte kan jobba samtidigt så får de inte köpa något!
  • Man kan få elever att baka till lärarrummet. Vi har sålt mackor och godbitar och eleverna turas om att baka. 10 godbitar per dag à 5 kronor oh 5 mackor per dag à 7 kronor, 85 kr per dag, 425 kronor per vecka i 30 veckor= 12 750 kronor delat på 35 elever= 364 kronor per elev
  • Lotter! Jag brukar ha ett schema där eleverna ställer sig fredagseftermiddar mellan 16-18 och säljer lotter när folk fredagshandlar. Totalt brukar de tjäna runt 650 kronor var på ett år. Massor med företag säljer lotter: http://www.swelott.com/skrap.html,
  • En länk till en sida som har massor med saker att sälja: http://www.coachen.se/index.php/Lankar/list/onecat/Root+Tjana-pengar/0/all_items.html
  • Jag brukar även skicka ett "sponsorbrev" till företag i kommunen. Jag vädjar till företagen på alla retoriska sätt *ler*. Om ni vill ha en kopia på det brevet, maila mig på marie.pettersson@compaqnet.se och märk mailet sponsorbrev, så ska jag skicka en kopia. Man kan skicka det till kommunen med. Jag brukar få in mellan 5-10 000 kronor. Det bästa är att om man trycker upp en T-shirt med företagens namn så är det "reklam" för dem, så då är det avdragsgillt. Men då måste ni skicka en verifikation så att företagen kan dra av det. Om jag tar ett genomsnitt så får jag in 7500 på sponsring, det blir 215 kr per elev.
  • Skolan brukar skänka runt 250 kronor per elev.
  • Packa kassar på matvaruaffär. Fixa skyltar där det står att "Packning av matkassars sponsring" går till studieresa. Sätt en elev vid varje kassa med en hink/burk som det står dricks på, låt dem packa matkassar en hel lördag. Varannan kund ger säker en femma, på en hel dag bli det många femmor! Jag är säker på att varje elev tjänar runt 200 kronor per dag/tillfälle.

Strumpor: 470 kr
Matersättning: 125 kr
Kaffe/te i klassrummet: 214 kr
Mackor/godbitar: 364 kr
Lotter: 650 kr
Sponsring: 215 kronor
Skolan: 250 kronor
Packa kassar 200kr/tillfälle, minst 3 tillfällen=600 kr
Totalt:2 888

Om man har två år på sig att samla pengar så kommer man upp i 4500 kronor.
Om ni har mer tips på hur man kan tjäna pengar: Snälla skriv en kommentar till detta inlägg och berätta hur ni gör!

onsdag 9 juli 2008

Arbetsmoral och ansvar

Det gäller att få eleverna att förstå att de ska jobba på lektionerna. Lektionerna ska vara fyllda av aktivitet. Om det är två-tre stycken som inte jobbar så sänker de moralen i hela gruppen. Du som lärare tillåter dem att inte jobba. Det är OK att inte sitta och göra något är signalerna till både de som jobbar och de som inte jobbar. Reglerna bör vara tydliga. Jag säger åt eleverna 2-3 gånger att de ska jobba. Om de fortfarande inte jobbar så flyttar jag på dem. Jag sätter dem i varsin ände av klassrummet. Ofta är det ett par eller en grupp som pratar. Gruppen slutar oftast om man splittrar dem. Det finns ofta konstellationer i en klass som är pratigare än andra. Splittra dem! När du har tagit konflikten några gånger och fullföljt att sära på eleverna, så vet de att du menar allvar och du behöver inte ta så stora diskussioner. Efter ett tag vet de redan när du säger: det här var sista gången jag säger till. Då brukar de ofta självmant sluta.

Jag springer runt som en skållad råtta under lektionerna. Om man vill ha en aktiv klass, går det inte att sitta vid skrivbordet och hålla på med annat och hoppas att klassen ska arbeta. Det gäller att läsa av tidiga signaler. När eleverna börjar tappa koncentrationen ska man genast vara där, ställa frågor och peppa dem att fortsätta. Det är bättre med positiv uppmärksamhet än negativ. Man tittar på vad de redan har gjort, berömmer och peppar dem. De kanske bara behöver en liten knuff för att komma igång igen. De flesta tappar inte koncentrationen samtidigt, oftast hinner man springa runt i en klass. Läraren är en mental coach som ger feedback och fungerar som blåslampa. Jag stör aldrig de elever som sitter koncentrerat och arbetar. Om jag går fram och frågar hur det går, så kan de ha svårt att komma igång igen. Det gäller hela tiden att läsa av signaler. Oftast är en elev helt koncentrerad kanska bara i 5-20 minuter. När jag märker att koncentrationen börjar släppa är jag genast där och berömmer att de har varit koncentrerade så länge. Eleven blir oftast jätteglad över att jag har uppmärksammat deras arbete och får på så sätt mer energi att arbeta koncentrerat även andra lektioner.

Att få en god arbetsmoral i en klass som inte har någon tar tid. Jag brukar räkna med minst ett halvår, tre lektioner per vecka innan jag ser resultat. När jag är ute och föreläser får jag ofta frågan: Hur gör du för att få eleverna att ta ansvar och arbeta självständigt? Svaret är att jag springer runt och motarbetar prat och icke-arbete! Det tar massor av min energi, massor av tid, men varje gång har det gett resultat! Efter vissa lektioner misströstar jag, har jag lust att ge upp, orkar jag inte längre. Men så fort jag ser en positiv förändring så får jag en kick och orkar fortsätta. I början är fem av sex lektioner totala katastrofer, efter ett halvår är en av sex lektioner katastrof! Hårt arbete ger oftast resultat.

Jag får jobba mycket med min egen attityd med! Eleverna märker direkt om jag är negativ och tycker det är jobbigt att ha dem. Inför varje ”jobbig” lektion så är det bara att peppa sig själv, tro på att man ska lyckas och vara positiv när eleverna kommer in i klassrummet. Om jag tror att jag ska lyckas är sannolikheten större att jag ska lyckas, och vice versa.

lördag 5 juli 2008

Solskenshistoria av Mikaëla Lind i Uppsala

Jag tog ut mina sjuor och pratade med dem en och en när de fått tillbaka sina prov. En kille fick höra av mig att det var bra att han hade fått godkänt, men att jag var säker på att han kunde mycket mer egentligen. Jag talade om för honom att han var smart och måste ha lätt för att lära in eftersom han lärde sig så mycket utan att kläsa hemma (det pratade vi om först, han sa att han inte hade plgugat så mycket). Jag försökte peppa och stärka honom att börja satsa mer tid på att läsa på spanskläxorna, så att han inte kastar bort sin förmåga. Senare, i slutet av lektionen hörde jag hur han berättade för en kompis: "Jag ska fan satsa på MVG i nian". Tror du jag kände mig som en vinnare då? Jag blev alldeles varm! Han fick veta att han KAN och det fick honom att vilja satsa. Nu ska jag försöka komma ihåg att påminna honom om att han ska satsa på MVG. Jag tror inte han kommer kunna få det, men absolut VG.

Speakerrating

En helg i oktober var jag på en releasefest för en ny digital plattform. Davis JP Phillips har under 7-8 år tittat på 5000 tal och gjort en ...