onsdag 29 april 2009

Saker man blir glad av!

Det är viktigt att fylla sig med saker man blir glad av. Titta på denna video så blir ni glada!

Besök L'Élysée

L'Elysée (palais du president de la France)
Si tu veux visiter l'Elysée ça vaut le coup d'œil : sur chaque photo tu restes « cliqué » et tu déplaces ta souris pour faire le tour complet de la pièce (360°), en haut, en bas, à gauche ou à droite ; tu peux en plus zoomer avec la molette de la souris. Formidable!!!!! http://www.elysee.fr/panoramic/index.php
Ett tips från Gunnel Sylvander

tisdag 14 april 2009

Hej alla språklärare därute!

Sedan min man blev sjuk i maj så har jag tackat nej till otaliga föreläsningar. Det är så tråkigt att behöva säga nej! Men nu har jag grunnat, eftersom jag bor i Åre kommun så finns det otroliga möjligheter att ordna en föreläsarhelg här istället. Jag har varit i kontakt med Holiday club och tydligen så kostar det "bara" runt 1100 kronor per person för en övernattning, 4 fika, 2 luncher och en middag om man bor i dubbelrum, lite billigare om man bor i trippelrum och lite dyrare om man bor i enkelrum.

Jag funderar på att under en helg i höst ordna två föreläsningsdagar med workshops (cirka 6 timmar per dag) i Åre, och ta upp: kroppsspråk, portfolio, öka motivation, utvecklas optimalt, rollspel, roliga lådan i språk, inlärningsstilar, NLP (neurolingvistisk programmering) positiv feedback, livskunskap med mera. Om man har två heldagar så hinner jag med allt, fixa workshops så att man förstår hur det fungerar + massor med tid för diskussioner och frågor.

Jag tänkte att själva föreläsningsavgiften kan bli ganska låg, 1000 (+ moms) kronor för två heldagar eftersom det kostar för både hotell och resa.

Är det någon som skulle vara intresserad?

Svara gärna om ni är intresserade, men det är absolut inte bindande! Jag vill bara veta om det finns ett intresse! marie.rodemark@telia.com

Pedagogiskt - Karambolage

Internet är fantastiskt!
Stefan Gustafsson jobbar mycket med Internet och teve i undervisningen. Bland annat använder han Arte-tv. Bland alla program som finns där finns även Karambolage som fungerar mycket bra för våra elever, lite lek och lite allvar, pedagogiskt. Om ni klickar på denna länk kommer ni till olika program som har visats på Arte-tv. Det bästa är att det finns skrivna manuskript till, så programmen kan läsas samtidigt eller studeras i förväg. Det är även lätt att göra material till när allt finns nedskrivet. http://www.arte.tv/fr/europeens/karambolage/104016.html
Stefan har gjort hörförståelse till denna dags program: http://www.arte.tv/fr/Videos-sur-ARTE-TV/2151166,CmC=2549126.html
Följande program finns med i den 12 minuter långa sändningen. Och det är Le mot, som Stefan har gjort övning till. Det programmet kommer efter 5 minuter. Om ni bara vill se det är det bara att klicka fram till 5 minuter.
Les textes de l'émission :
l'objet : Hajo Kruse nous présente un objet allemand dont le tic-tac berce les journées : la "Kuckucksuhr".
l'onomatopée : Quel bruit font des ciseaux qui coupent en France et en Allemagne ?
le mot : Elsa Clairon se penche sur un sujet incontournable pour Karambolage, l’histoire du mot "France".
la devinette
Tack Stefan för detta tips!

Påsklov - rättalov?

Efter 4 hektiska påskdagar där alla i hela Sverige är lediga samtidigt, så är det nu lite lugnare. Att bo i Årekommun just över påsk innebär 30 000 extra turister! Jag har lämnat in sonen på dais, den andre sonen ligger på övervåningen och är sjuk. Jag sitter med högvis med rätta-högar. Ser det ut så för alla andra lärare med? Jag vet inte ens om jag kommer att hinna! Men det är skönt med lov, så att man hinner komma ifatt!

måndag 13 april 2009

Stayfriends

När man, som jag, flyttade vid 20-års ålder och har 65 mil hem till min födelsestad, så är det lite kul att få kontakt med "gamla godingar". Stay friends är en sajt där man lägger in sig efter avgångsår och skola. Jag har hittat en kompis som flyttade till Finland och gifte sig ganska snart efter gymnasiet. Kul. Henne skulle jag aldrig ha träffat igen om jag inte hade hittat till Stayfriends. Man kan vara med helt gratis, eller också så betalar man en summa och får guldmedlemsskap.

Om ni vill gå med kan ni gå in via denna länk.

Hoppas ni hittar gamla godingar därute!

torsdag 2 april 2009

Lev livet - ett cirkulationsmail

Tänk dig att det finns en bank som varje morgon sätter in 86 400 kronorpå ditt konto. Det är inget fel. Insättningarna är lagliga och korrektgjorda av en otroligt rik välgörare. Men banken överför inte pengarna till nästa dag. Varenda natt blir alla pengar som du inte använt den dagen borttagna från ditt konto. Vad skulle du göra i ett sådant tillfälle?
Självklart hade du använt alla pengarna den dagen de sattes in på ditt konto, dag efter dag. Och det ROLIGA är att ALLA har ett sådant konto!!! Men det är inte pengar som sätts in på ditt konto eftersom namnet påkontot är TID. Varje dag blir du utrustad med 86 400 sekunder. Varje natt försvinner all den tid du inte utnyttjat. Ingenting blir överfört till nästa dag och du kan aldrig använda något i förskott.Varenda dag startas ett nytt konto för dig. Varenda natt försvinner obrukad tid. Om du inte utnyttjar dagens insättning så är det enbart ditt fel. Det finns ingen väg tillbaka. Du kan inte övertrassera kontot imorgon! Du måste leva i nuet och förbruka dagens insättning. Investera tiden smartså att du får bästa möjliga avkastning i form av hälsa, lycka och framgång. Tiden går. Gör det bästa av dagen idag!

För att förstå värdet av ett ÅR, fråga en student som missade examen.
För att förstå värdet av en MÅNAD, fråga en mor som fött ett barn förtidigt.
För att förstå värdet av en VECKA, fråga redaktören på en veckotidning.
För att förstå värdet av en TIMME, fråga de nyförälskade som väntar på att träffas.
För att förstå värdet av en MINUT, fråga han som kom för sent till flyget.
För att förstå värdet av en SEKUND, fråga han som precis lyckats undkomma en bilolycka.
För att förstå värdet av en MILLISEKUND, fråga han som kom tvåa i OS.

Värdesätt vartenda ögonblick och värdesätt det ändå mer när du delar det med en person som betyder mycket för dig, så mycket att du just delar din tid med denna person. Och tänk på att tiden inte väntar på någon. Gårdagen är historia. Morgondagen är ett mysterium. Dagen idag är en gåva. Det är därför den kallas för nuet.

Speakerrating

En helg i oktober var jag på en releasefest för en ny digital plattform. Davis JP Phillips har under 7-8 år tittat på 5000 tal och gjort en ...