fredag 8 januari 2016

Svenska för Nyanlända, nybörjare

Idag var jag med om något helt häpnadsväckande och imponerande! Jag är ju med och gör materialet så att våra Nyanlända i hela avlånga Sverige ska kunna träna svenska med hjälp av andra och själva. Starten var att vi behövde material till våra asylsökande i Åre kommun , cirka 1000 stycken. Det kändes lite ohanterbart i början, eftersom vi hade för få volontärlärare. Per Holmlöv berättade då om en modell där de som är bäst på engelska får specialundervisning i svenska 3-5 timmar per vecka, sedan blir de personerna lärare för sina landsmän. Det innebär att 20 stycken asylsökande blir volontärlärare själva och kan ha 20 klasser med elever och lära ut det de precis har lärt sig, på sitt eget språk!
   Idag var jag på en sådan lektion. Det var för arabiska kvinnor. Läraren, en tjugoårig kvinna från Syrien, tog plats på scenen. I 45 minuter gick hon igenom första lektionen på arabiska och visade på blädderblock den svenska stavningen, den arabiska översättningen och hade rollspel. Hon hade pondus, självförtroende, energi och livsglöd. Vi var fyra svenskar där, men hon körde allt själv. Vi behövde inte ens hjälpa till med uttalet. En enorm prestation. Jag var förstummad och imponerad! Veckans upplevelse! En dröm för en språklärare!
   Sprid gärna lektionerna i facebookgruppen och på youtube till alla ni känner som kommer i kontakt med människor som vill lära sig svenska.
    Det finns en enorm kraft hos våra asylsökande och de kommer att berika Sverige under den tid vi får behålla dem! Kärlek till er alla!

https://www.facebook.com/groups/757665031005225/

Speakerrating

En helg i oktober var jag på en releasefest för en ny digital plattform. Davis JP Phillips har under 7-8 år tittat på 5000 tal och gjort en ...