Antal besökare sedan 11 mars 2008 Antal besökare denna månad Antal besökare denna vecka Antal besökare idag Antal besökare online

söndag 29 april 2012

Resignerade Gäddor

Jag försöker alltid sälja de pedagogiska idéer jag har till eleverna. Då är det lättare att få dem att köpa dem. Jag har en föreläsning som handlar om Kroppsspråk, ledarskap och feedback. I den tar jag upp en berättelse om resignerade gäddor. Jag har lånat historien av Olof Röhlander och gjort om den så att den passar mig. Jag berättar den här historien för mina elever för att få dem att välja att tänka i nya spår, att få dem att välja att utvecklas, att inte tro på de valda sanningar som de har om sig själva.

 I ett akvarium simmar en massa småfiskar i godan ro. Plötsligt släpps det ner en gädda. Småfiskarna blir fullkomligt hysteriska och en efter en blir de uppätna av gäddan tills det inte finns några småfiskar kvar, utan bara en mätt gädda. Man gör om experimentet igen. Ett akvarium fullt med småfiskar, man släpper ner en gädda, men den här gången är det ändrade förutsättningar. Man har satt ner ett extra mindre glasakvarium i det stora akvariet, och gäddan släpps ner i det mindre akvariet vilket innebär att han inte kan nå småfiskarna. Vad händer?

Småfiskarna blir fullkomligt hysteriska och simmar hit och dit tills de upptäcker att gäddan inte kan ta dem. Då lugnar de ner sig och struntar i gäddan. Gäddan stångar sin panna mot akvarieglaset tills den är helt utmattad. Den fattar inte varför den inte kan ta alla småfiskarna, men den inser fakta och ger upp. Experimentet fortsätter. Nu tas glasväggarna runt gäddan bort och den simmar bland småfiskarna. Vad händer? Jo, vi har en resignerad gädda som har valt en sanning som kanske inte alltid stämmer. Gäddan svälter ihjäl och äter inte upp småfiskarna och småfiskarna är inte rädda för gäddan.

Var vill jag komma när jag berättar den här historien för eleverna? Jo, att under livets gång så prackas vi på valda sanningar som inte stämmer. De valda sanningarna hindrar oss från att utvecklas och de är antagligen inte sanna. Vi kanske är dukttiga på matte fast mamma eller pappa inte är det, vi kanske är duktiga på bollsporter fast vi misslyckades med en straffspark en gång, vi kanske har ett vacker leende, trots att vi hade tandställning som barn.

Våga vägra de valda sanningar som omger dig och hindrar dig från att utvecklas! Lev inte livet som en resignerad gädda!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida

D -->