torsdag 17 december 2009

Bli medveten - ta ansvar!

Man kan göra underverk med sig själv och sin omgivning bara man väljer att bli medveten. Så skaffa er en mental verktygslåda och bli er egen personlighetssnickare.
Om vi blir medvetna att vi har ett val är det lättare att göra valen. Därför är det bra att medvetandegöra sig själv och även andra om att de har ett val. Jag brukar säga till mina elever: Om du möter något du inte känner till sedan innan och du inte förstår, så kan du göra två val: antingen skita i det och säga till dig själv ”jag väljer att strunta i det här och det är mitt val” eller också kan du ta reda på mer om det genom att säga ”jag väljer att kolla upp det här för jag tycker att det verkar intressant och då kanske t.o.m. jag utvecklas på kuppen”. Tror ni att mina elever gillar när jag utsätter dem för den här typen av information? Näää… det är lättare att gå genom livet och tycka att det är andras ansvar om man själv ska utvecklas eller inte.
Jag hade en elev som ringde mig 5 över 12 en nyårsafton ganska packad efter sisådär 5 år sedan han hade gått ut. Han förklarade att han tänkte på mig varje dag och han förbannade att jag hade varit hans lärare. I fem år hade jag förpestat hans tillvaro genom att se dryg ut mentalt i hans hjärna och förklara att det var hans val att skita i att utvecklas eller att välja att utvecklas. Han tyckte att det var bättre förr då han kunde skylla på föräldrar, dåliga lärare eller andra människor han mötte i livet. Samtidigt sa han att han nog inte hade kommit så långt i livet om det inte vore för mig, så det slutade med att han tyckte det var ganska OK, men jäkligt jobbigt.

2 kommentarer:

Erika W sa...

Häftigt. Då vet man att man lämnat avtryck!

Åsa sa...

Som fd. elev kan jag bara säga - skulle jag mot förmodan plugga igen så kommer jag aldrig att skjuta upp inlämningen av en bokrecension igen :-)
Men i och för sig var det ett bra drag för jag vann en vän för livet:

Speakerrating

En helg i oktober var jag på en releasefest för en ny digital plattform. Davis JP Phillips har under 7-8 år tittat på 5000 tal och gjort en ...