onsdag 25 november 2009

Positivitetsstrategier

Sedan finns det positivitetsstrategier – jag tror att om man kan fixa en positiv uppåtspiral så går det mesta lättare sen, man måste bara köra igång den!
Såhär brukar jag göra i klassrummet:
1. Alla tänker på en egenskap ni skulle vilja vara mer av eller någon ni inte alls har som ni skulle vilja ha… gör alla det nu? Det finns massor med saker man skulle vilja vara mer av eller som man skulle vilja vara.
2. OK – tänk nu ut en strategi för hur du kan bli mer av den eller för att få just den egenskapen.
3. Nu vill jag att alla samtidigt säger den strategien högt! … Tänk vilka enorma framsteg, strategier och lösningar det sades i detta rum just nu! Och vet ni en sak? Genom att verbalisera en strategi för att utvecklas så gör man det möjligt och hjärnan har fått en strategi, så i framtiden kanske ni gör omedvetna val att komma just dit!
Jag brukar låta mina elever skriva ner en sak de ska kämpa för att bli och så kollar jag upp det varje månad och frågar hur det går. Jag har ett exempel på det, låt mig kalla henne Lina. Det var en elev som hade fått en bimbostämpel på sig, hon var medveten om det, och var fruktansvärt ledsen för det. Men hon tyckte väl på något vis att de hade rätt, för hon kände sig ofta korkad. Hon kom på en strategi för att bli mer allmänbildad. När hon tog studenten berättade hon att det hade varit räddningen för henne, för hon trodde aldrig att hon kunde bli lika smart som de andra i klassen. Resultatet blev att hon fick större och större självförtroende och växte mest under de två åren hon jobbade med sig själv.

Inga kommentarer:

Speakerrating

En helg i oktober var jag på en releasefest för en ny digital plattform. Davis JP Phillips har under 7-8 år tittat på 5000 tal och gjort en ...