fredag 18 januari 2019

Många elever har svårt med motivation av olika anledningar. Vissa för att de tycker att allt känns omöjligt och oöverstigligt.
Jag har pratat med sjuorna om fokus och hur hjärnan reagerar när läraren till exempel säger: Nu ska vi ha prov på 100 enheter. De 100 enheterna kan vara glosor, grammatik, historia, instuderingsfrågor eller annat. En del elever klarar att förstå 100 enheter, de delar upp dem och lär sig dem utan att få panik och utan att tycka att det är för mycket. De har förmågan att strukturera upp de 100 enheterna. Vissa elever får totalstopp i hjärnan, fokuserar helt på att det är för mycket, ägnar allt fokus och all energi åt att få panik, och tappar ofta motivationen eftersom det är svårare att lära sig en, som de ser det, en oändlig massa!
Det finns strategier för att lura hjärnan. Här kan föräldrarna komma in och hjälpa sitt barn att hitta en metod, en strategi!Om eleven delar upp provet i det antal enheter som är ok för hjärnan, utan att den får panik, så går det att ändra fokuset till det som ska läras in, istället för att energin går åt till panik och förtvivlan så kan energin användas till att lära sig.
I klassen kom vi överens om att hjärnan inte får panik vid att lära sig fem enheter. Det fungerade för alla elever i klassen. Det klarar hjärnan av. Då kommer nästa viktiga parameter. När dessa fem enheter sitter är det viktigt att ge sig själv beröm! Tänka flera gånger sitt huvud eller tänka högt: Vad bra att jag lärde mig de här fem! Shit, vad bra jag är! Det är ju enkelt att lära sig fem ord! Då skapas dopamin som ger välbefinnande och motivation. Sen tar eleven itu med nästa fem enheter, jobbar med dem, ger sig själv beröm, och får mer dopamin. 
Vid en sådan struktur läggs fokus på att lära sig och inte på att få panik. Det går att jobba upp en strategi. Prata med era barn hur hjärnan fungerar, hur många enheter de klarar av innan det blir panik. Beröm dem och lär dem att berömma sig själva efter uppsatta mål.
Ett bra tips även för icke-elever. Kanske du behöver det? Göra saker i lagoma mängder, ge dig själv beröm, för vet du, livet pågår hela tiden och saker som ska göras tar aldrig slut. Det gäller bara att förhålla sig till dem på ett sunt sätt, ge sig själv beröm, få dopamin och vara nöjd med de saker som är klara! 
Fotot är en bild av whiteboarden. Strecket 1-10 är hur stressade de känner sig inför 100 enheters prov varav siffran 10 är jättestressad. Kryssen visar var vissa elever ligger i den skalan.
Siffrorna 37, 20, 67 med fler är hur många enheter de olika eleverna klarar av innan de känner sig stressade. Spannet är mellan 5 - 100.
Sjukt härligt att jobba med barn och ungdomar! Vill ni ha en föreläsning i detta? Hör av er! Maila mig marie.rodemark@telia.com  marierodemark.se

Inga kommentarer:

Speakerrating

En helg i oktober var jag på en releasefest för en ny digital plattform. Davis JP Phillips har under 7-8 år tittat på 5000 tal och gjort en ...