Antal besökare sedan 11 mars 2008 Antal besökare denna månad Antal besökare denna vecka Antal besökare idag Antal besökare online

söndag 9 mars 2008

Jobba med positiva ord


När jag skulle skriva kapitel 3 i Grande Escalade 3 som handlar om självförtroende så skulle mina elever komma på 5 positiva adjektiv om sig själva. INGEN kom på 5 positiva adjektiv. Rena rama katastrofen tyckte jag. Vi började varje lektion med att komma på 5 nya positiva ord som jag spaltade upp på tavlan. Efter 2 månader hade vi 150 positiva ord ungefär. Då gick det att börja jobba med självförtroende, självkänsla och hur man hamnar i en positiv cykel.
Maila mig om di vill ha listan med positiva ord, jag kan inte bifoga den här. Märk mailet "positiva ord"

Det är eleverna som har kommit på de flesta orden, därför har vissa lite "roligare" ord kommit med, t.ex. änglalik! Jag har också fått många synonymer i ett korsordslexikon. Jag brukar göra någon/några positivitetslektioner per år.
Jag brukar arbeta såhär:
1. Eleverna ska kryssa för MINST 15 adjektiv som passar in på dem, gärna fler. Man får inte säga vad de ska göra av sina adjektiv förrän alla har kryssat för 15 stycken.
2. Nu placerar jag in dem två och två. Jag tycker att det är viktigt att splittra invanda grupper. Nu ska de motivera och ge exempel varför de har valt de adjektiven. De ska alltså sitta och berätta varför de är bra på just de här sakerna.
3. Sedan ska de välja ut 5-10 egenskaper som de skulle vilja ha. Man får inte säga vad de ska göra av sina adjektiv förrän alla har kryssat för 5-10 stycken.
4. Nu ska de sitta två och två igen och försöka komma på strategier hur de ska komma dit.
5. Nu kan de, utifrån sitt adjektivurval, berätta positivt om sig själva med exempel samt berätta hur de ska utvecklas.
6. Jag brukar avsluta med att de ska välja ett av de 5-10 adjektiven de skulle vilja vara och aktivt och medvetet kämpa för att komma dit. Jag skriver upp det adjektivet efter deras namn i min klasslista, och sedan diskuterar jag det efter 2-6 månader.
Man kan använda detta till att de ska skriva en positiv beskrivning av sig själv på tyska/franska/engelska/spanska/mm. i steg 1-2 kan de lära sig sina adjektiv, lära sig böja adjektiv i maskulinum, femininum mm. Om man får eleverna att börja tänka i positiva strategier blir det ofta en självuppfyllande profetia!

2 kommentarer:

Anonymous onlycella@hotmail.com sa...

kan du skicka dom positiva orden till mig? skulle vara jätte snällt !

26 juli 2009 15:05  
Blogger Tomas Jonsson sa...

Toppenbra idé, du har just räddat min vik-timme i svenska imorgon. Jag satt och surfade på "positiva adjektiv" i hopp om att komma på någon bra övning, och så hittar jag detta som kommer att fungera perfekt på gruv! :)

7 oktober 2010 18:20  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida

D -->