måndag 10 mars 2008

Skapa en aktiv språkgrupp i din kommun

Det är ett gymnasium och fyra högstadier i Åre kommun. Eftersom vi kände att vi behövde stärka språken och vi tyckte att studiedagarna inte alltid gav så mycket så bildade vi "Språkarna". Vi har ett mailsystem, First Class, i vår kommun. Vi fick den ansvarige att lägga dit en mapp på alla skolor som var berörda och då fick vi ett diskussionsforum.

I början träffades vi en gång, hel- eller halvdag innan skolorna börjar på hösterminen, en hel- halvdag på novemberveckan och slutligen en hel- eller haldag innan sommarlovet.

Vi bestämmer ofta innan vad vi ska ha läst eller också tar vi upp det i vårt diskussionsforum.

Vi kan få i uppgift att berätta om ett lyckat metodiskt/pedagogiskt tips och ta med material till de andra, en gång hade vi Tommy (kommer inte ihåg efternamnet) från skolverket som informerade om språksituationen, tankar och funderingar.

Jag var på en föreläsning för ett år sedan ungefär på en 7-timmars fortbildning med Lena Boström i Östersund. Lena kommer från Örnsköldsvik och hon har arbetat med olika inlärningsstilar och jobbat under många år med att ta fram material så att det passar alla typer av elever och så att eleverna ska utvecklas så optimalt som möjligt efter sin egen inlärningsstil. Hon har skrivit flera böcker som är mycket läsvärda. Vi använde hennes pärm med material som man får kopiera helt fritt på den egna skolan när man väl har köpt det. Det är en pärm med 200 sidor med konkreta tips och idéer som är användbara i moderna språk, svenska och fler ämnen.
Vi använde oss av hennes pärm, lånade en lamineringsmaskin och satt och pysslade och gjorde "kul-lådor" en heldag. Vi skrattade mycket och det var en otroligt trevlig dag. De övriga lärarna tittade suktande in i vår verkstad!

Om någon har varit på fortbildning så brukar den få berätta om vad som har hänt där och delge material.

Vi är runt 25 stycken när vi är som flest. Det har även skapat band mellan skolorna i en glesbygd och vi blir starkare som grupp. Om det dessutom finns någon som är duktig på "EU-papper" är detta tydligen ett arbetssätt som man kan söka pengar till. (Ingen av oss är sådär jätteduktiga på att fylla i alla dessa papper, så det har inte blivit av än!)

Eftersom ni nu har alla mailadresser till de som var med på föreläsningen i er kommun, så är det bara att börja organisera och spåna. I vår grupp är det jag och en lärare till som är de drivande. Jag tror att det behövs två-tre personer som är det. Vi brukar få en dag på fortbildningsdagarna att planera till varje dag.

Lycka till nu! Har ni några frågor så vet ni var ni kan vända er!

Inga kommentarer:

Speakerrating

En helg i oktober var jag på en releasefest för en ny digital plattform. Davis JP Phillips har under 7-8 år tittat på 5000 tal och gjort en ...